Tarik Z. zegt niets, maar is 'niet verward'

12-05-2015

LELYSTAD (ANP) - 'Journaaldreiger' Tarik Z. heeft de eerste keer dat hij in het openbaar voor de rechter stond zijn kaken op elkaar gehouden. ,,Daar heb ik geen behoefte aan', zei Z. dinsdag bij de rechtbank in Lelystad alleen, op de vraag hij nog iets wilde zeggen.

Zijn advocaat Ton Visser liet aan de aanwezige journalisten wel weten dat Z. op hem geen verwarde indruk maakt. Volgens Visser heeft Z. een ,,coherent'' en ,,steekhoudend'' verhaal. Maar wat dat precies is, wil Z. pas vertellen tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn zaak op 19 juni.

Naar de persoonlijkheid van Z. wordt onderzoek gedaan. De rapportage is begin juni beschikbaar.

Grote wereldzaken

Z. drong op 29 januari het gebouw van de NOS binnen. Hij had een op een echt vuurwapen lijkend alarmpistool bij zich, gijzelde een beveiliger en eiste zendtijd waarin hij over ,,grote wereldzaken'' zou vertellen. De beveiliger liep met Z. door het pand en leidde hem naar een lege studio. Daar werd Z. overmeesterd.

Het achtuurjournaal ging door Z.'s actie niet door. De beelden van Z. in de studio en de agenten die hem overmeesterden gingen de wereld over.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden