Tientallen doden door mijnexplosie Oekraïne

04-03-2015

DONETSK (ANP) - Zeker 33 mijnwerkers zijn woensdag door een gasexplosie in een kolenmijn bij het Oost-Oekraïense Donetsk om het leven gekomen. Het dodental werd woensdagavond naar boven toe bijgesteld nadat het gedurende de dag juist was verlaagd.

Een onbekend aantal mijnwerkers is ingesloten in de mijn, aldus de plaatselijke autoriteiten. De mijn ligt in een gebied dat wordt beheerst door pro-Russische rebellen. Regering en rebellen hebben woensdag tegenstrijdige berichten over de explosie en het aantal slachtoffers verspreid.

Bij de ingang van de mijn wachtten woensdag wanhopige familieleden op nieuws. Op het moment van de explosie zouden tweehonderd mensen aan het werk zijn geweest. De meesten konden ontkomen, maar tientallen worden vermist en zijn waarschijnlijk nog onder de grond.

Rebellenhoofdstad

De explosie was ongeveer 1,5 kilometer beneden de oppervlakte in de kolenmijn van Zasjadko, volgens het persbureau van de rebellen. De mijn ligt vlakbij de rebellenhoofdstad Donetsk en wordt gerund door een pro-Russisch lid van het Oekraïense parlement. De Oekraïense president Petro Porosjenko eiste van de rebellen dat die reddingsploegen van de regering toelieten. Rusland zou ook hulp hebben aangeboden.

Zoals in meer vroegere Sovjetstaten wordt de mijnbouw in Oekraïne geplaagd door ongelukken. Die zijn vaak te wijten aan de slechte veiligheidsvoorzieningen en de verouderde schachten en andere infrastructuur.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden