• Start
  • Algemeen
  • Tot 30 maanden geëist tegen vrouwelijke mensenhandelaars

Tot 30 maanden geëist tegen vrouwelijke mensenhandelaars

19-05-2015

De officier van justitie in Amsterdam heeft tegen twee vrouwelijke verdachten van mensenhandel straffen geëist van respectievelijk 30 en 27 maanden, met aftrek van voorarrest. De twee oorspronkelijk uit Hongarije afkomstige vrouwen van 27 en 37 jaar worden ervan verdacht drie jonge vrouwen te hebben uitgebuit in de prostitutie. “Zij hebben geprofiteerd van het geld dat die vrouwen verdienden door dag in dag uit seks te hebben met wildvreemde mannen”, aldus de officier van justitie in haar requisitoir.

Die uitbuiting vond plaats op de Wallen in Amsterdam. “De Wallen bieden geen romantiek, de Wallen bieden vooral uitbuiting, vormen van geweld en grote angst”, aldus de officier. “Er zijn inmiddels diverse voorbeelden van strafrechtelijke onderzoeken te noemen waaruit blijkt dat met de tot enkele jaren geleden heersende romantische gedachte bij de Wallen voor eens en voor altijd afgerekend moet worden. Mensenhandel is een ernstig feit dat in hoge mate de persoonlijke integriteit en vrijheid van personen schendt. In het geval de mensenhandel betrekking heeft op de prostitutie is ook sprake van een grove inbreuk op de lichamelijke integriteit.”

In 2009 bleek uit politie-informatie en telefoontaps dat beide verdachten samen optrokken in het uitbuiten van de jonge vrouwen. Uit onderzoek is gebleken dat de slachtoffers gedwongen werden zich te prostitueren en de verdiensten grotendeels aan de verdachten af te staan. Dat de zaak nu pas inhoudelijk door de rechtbank wordt behandeld heeft onder meer te maken met getuigenverhoren die veel tijd kostten omdat ze deels in Hongarije moesten worden gehouden.

De zaak tegen de twee vrouwelijke verdachten maakt deel uit van een grotere strafzaak waarbij ook vier mannen op verdenking van mensenhandel, uitbuiting van vrouwen in de prostitutie en lidmaatschap van een criminele organisatie voor de rechter moeten komen. De rechtbank in Amsterdam heeft voor de behandeling van de gehele zaak in totaal zeven dagen gereserveerd.

Bron: OM