Tussenstand Giro555 ruim 13,6 miljoen euro

door | mei 6, 17:05

DEN HAAG (ANP) – De samenwerkende hulporganisaties hebben via Giro555 tot dusver ruim 13,6 miljoen euro ingezameld voor de noodhulp aan slachtoffers van de aardbeving in Nepal. Dat is 5 miljoen euro meer dan de laatste tussenstand van afgelopen zaterdag. Dat hebben de samenwerkende hulporganisaties woensdagmiddag bekendgemaakt.

Volgens de hulporganisaties wordt op het ogenblik alles op alles gezet om te zorgen dat daklozen zo snel mogelijk onderdak en voldoende voeding krijgen. De moessontijd in juni is in aantocht en nu al regent het veel. Voorkomen moet worden dat besmettelijke ziektes uitbreken, zeggen de organisatoren van de actie voor Nepal. Het is daarom een race tegen de klok om voor het regenseizoen zo veel mogelijk noodkampen in te richten.

Ruim 366.000 huizen zijn verwoest of beschadigd door de aardbeving van 25 april en de aardschokken die daarop volgden. Rond de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn volgens de hulporganisaties 58 noodkampen ingericht, waar naar schatting 37.500 daklozen zijn ondergebracht. In verwoeste dorpen worden tenten verstrekt. Veel ontheemden schuilen in scholen of kerken die de aardbeving hebben doorstaan.

Onderdak

,,Het is cruciaal dat mensen tijdelijk onderdak hebben om zich te beschermen terwijl ze hun huis weer opbouwen”, zegt Lex Kassenberg, landendirecteur van CARE in Nepal. Deze hulporganisatie wil met geld van Giro555 de komende maand 30.000 mensen voorzien van tentdoek en touwen om daarmee een tijdelijk behuizing te bouwen.

Er bestaat verder gevaar voor de uitbraak van cholera omdat rioleringssystemen kapot zijn gegaan, maar die breuken in de grond niet zichtbaar zijn.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden
Bezig met laden

Schrijf u in...

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community