Twee aanhoudingen in Leeuwarden en Zaandam voor mensensmokkel

door | apr 28, 23:04

Leeuwarden – De Koninklijke Marechaussee (KMar) heeft dinsdag in Leeuwarden een 45-jarige van oorsprong Libanese man uit Marsum aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij mensensmokkel. Dinsdag vorige week is in hetzelfde onderzoek al een verdachte gearresteerd. De KMar hield toen een 47-jarige van oorsprong Syrische man in zijn woonplaats Zaandam aan.

Beide mannen worden verdacht van het smokkelen van Syrische vreemdelingen vanuit Italië en Griekenland naar Nederland. Bovendien zouden ze de vreemdelingen wederrechtelijk toegang tot Nederland verschaffen. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. 

Onderzoek

Onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) is op 23 januari een onderzoek gestart in samenwerking met de KMar. Beide verdachten zijn in beeld gekomen, na een melding op 19 juni 2014 van de Marechaussee in Frankrijk. De twee zouden in een gehuurde auto met Duits kenteken vreemdelingen vervoeren naar Frankrijk of Nederland. Met de aanhouding van twee Duitse Syrische broers, neven van de vrouw van de verdachte uit Zaandam, kwam het onderzoek in een stroomversnelling. De broers werden op 31 juli 2014 door de KMar aangehouden. Ze reden in gehuurde voertuigen met Duits kenteken met elf Syrische vreemdelingen aan boord.

Telefoongegevens

Uit telefoongegevens blijkt dat de mobieltjes van beide verdachten op 19 juni 2014 naar zendmasten in Zaandam straalden en op 20 juni naar zendmasten in de buurt van het Asielzoekerscentrum (AZC) ter Apel. Op laatstgenoemde dag meldden 36 Syrische vreemdelingen zich bij dit AZC. Ook bewijzen de telefoongegevens van de verdachte uit Zaandam dat hij in contact stond met onder anderen de aangehouden broers, de Libanese verdachte en andere chauffeurs die vreemdelingen vervoerden.

Geldtransacties

Uit de financiële gegevens van de verdachte uit Zaandam blijkt dat hij tussen januari en oktober 2014 een totaalbedrag van 11.764,17 euro heeft ontvangen van personen uit verschillende landen en tussen maart en oktober een totaalbedrag van 11.338,65 euro heeft verzonden naar verschillende personen.

Doorzoekingen

Bij doorzoeking van de woning van verdachte in Zaandam op dinsdag 21 april zijn diverse goederen in beslag genomen. Onder meer een tasje met daarin een gevulde portemonnee en een doorzichtig zakje met 5350 euro. In de portemonnee zat 11.400 euro in coupures van 500, 200, 100 en 50 euro, 1100 Zweedse kronen en 2250 Syrische ponden. Daarnaast is beslag gelegd op onder meer een computer, laptops, diverse tablets, mobiele telefoon, gegevensdragers, enkele paspoorten, een ID-kaart, ticket en kluissleutel. De rechter-commissaris in Zwolle heeft vrijdag 24 april het voorarrest van de man met twee weken verlengd.

Multidisciplinair Team

Het OM, de KMar, de politie, de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) werken intensief samen om meer zicht te krijgen op migratiestromen. Daarbij is het doel om de georganiseerde mensensmokkel op te sporen en smokkelaars te vervolgen.

Een zittingsdatum is vooralsnog niet bekend.

Bron: OM

Bezig met laden

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community