Veel buitenlanders gedood bij aanslag Tunis

18-03-2015

TUNIS (ANP) - Bij een terroristische aanslag en een bevrijdingsactie woensdag in de Tunesische hoofdstad Tunis zijn zeker zeventien buitenlanders, twee Tunesiërs en twee daders gedood. Dat zei de Tunesische premier Habib Essid. Onder de doden zijn toeristen uit Duitsland, Italië, Polen en Spanje, aldus de premier. Bijna veertig mensen zijn gewond geraakt. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zij er geen Nederlandse slachtoffers.

Toen de terroristen het drukbezochte nationale Bardo Museum binnendrongen, doodden ze zeven buitenlandse toeristen en een Tunesiër. Ze gijzelden museumbezoekers en bij de bevrijdingsactie vielen meer doden, onder wie twee gijzelnemers en een politieman.

De daders hadden volgens plaatselijke media kort voor ze bij het Bardomuseum aankwamen, vergeefs geprobeerd het parlementsgebouw binnen te dringen. Daar werd volgens parlementslid Saïda Ounissi net door de commissie-Defensie en Veiligheid over maatregelen tegen terrorisme gesproken. De commissie had daarvoor hoge militairen opgetrommeld.

Parlementsgebouw

Het Bardomuseum staat naast het parlementsgebouw. Op het moment van de aanslag op het museum waren er volgens plaatselijke media onder anderen toeristen uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Polen, Spanje en Zuid-Afrika in het negentiende-eeuwse pand.

Sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali in januari 2011 zijn in Tunesië bijna zestig leden van leger en politie omgekomen in gevechten met groepen gewapende groepen. Burgers werden tot woensdag ontzien. De val van Ben Ali was een gevolg van hevige protesten die later de Arabische Lente gingen heten.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden