Wolkendek vaak spelbreker zonsverduistering

20-03-2015

RIJSWIJK (ANP) - Op veel plekken in Nederland hebben mensen vrijdagochtend, al dan niet met eclipsbrilletje, geprobeerd een glimp op te vangen van de zonsverduistering. Om 09.30 uur schoof de maan langzaam voor de zon. De grootste bedekking was om 10.37 uur en om 11.48 uur was de verduistering voorbij.

Veel astronomieliefhebbers gingen langs bij een sterrenwacht. ,,Heel af en toe was tussen de wolken door een waterig zonnetje te zien met een flinke hap eruit'', aldus een woordvoerder van Sterrenwacht Saturnus in Heerhugowaard. De Oude Sterrewacht in Leiden had acht zonnekijkers beschikbaar en trok zo'n vijfhonderd bezoekers. Rond kwart over tien kwamen er gaatjes in de wolken waardoor de verduistering eventjes goed te zien was.

In tal van moskeeën in Nederland werd tijdens de zonsverduistering een speciaal gebed uitgesproken. Moslims brachten zo hun dankbaarheid en bewondering tot uitdrukking voor het heelal, een schepping van God.

Weggebruikers

Weggebruikers die de zonsverduistering wilden zien, kregen het advies om een parkeerplaats op te zoeken. Bij de vorige verduistering, in augustus 2008, nam het aantal gemelde schades met bijna 65 procent toe, vergeleken met een gewone dag in dezelfde maand.

Terwijl de zonsverduistering in Nederland en België goeddeels schuilging achter een wolkendek, hadden liefhebbers in Duitsland meer geluk. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren even 'ooggetuige', in de haven van Hamburg. Het koningspaar is op werkbezoek in Noord-Duitsland en ambassadepersoneel had gezorgd voor eclips-zonnebrillen.

Buitenland

In Frankrijk en Groot-Brittannië moesten de liefhebbers net op de goede plek zijn voor goed zicht. Een volledige zonsverduistering was alleen te volgen op enkele eilanden in de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Op het Noorse eiland Spitsbergen zagen duizenden toeristen een complete zonsverduistering.

In Nederland is het wachten op 2026, wanneer een nieuwe zonsverduistering plaatsvindt.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden