Woninginbraak daalt ook dit jaar verder

30-04-2015

Nederland - Sinds 2012 neemt het aantal woninginbraken voortdurend af. Deze trend zette in het eerste kwartaal van 2015 door met een daling van achttien procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie bekend in Zoetermeer bij de start van de Nationale Inbraakpreventieweken.

Deze campagne is een initiatief van verschillende fabrikanten die onder meer sloten en buitenverlichting maken, het Verbond van Verzekeraars en het Ministerie van Veiligheid en Justitie. De actieweken moeten woningbezitters bewuster maken van de risico’s op woninginbraak en stimuleren tot preventieve maatregelen zoals goede sloten en buitenverlichting. De initiatiefnemers roepen doe-het-zelfwinkels, sleutelspecialisten, beveiligingsbedrijven en ijzerwarenwinkels op om deze doelstelling extra te ondersteunen. Bijvoorbeeld met aanbiedingen en kortingen op artikelen die inbraak en diefstal tegengaan.

Consequent op slot

De Nationale Preventieweken zijn een goed voorbeeld hoe woninginbraken effectief zijn aan te pakken. Dit kan alleen als overheid, bedrijfsleven en burgers goed samenwerken. Daarbij zijn bestraffen, het oppakken van daders en preventie van belang. Juist aan het voorkomen van inbraken kunnen burgers wezenlijk bijdragen. Alleen al de deur consequent op slot doen, voorkomt veel inbraken.

Terugkerend fenomeen

Bij de start van de Nationale Inbraakpreventieweken sprak minister Van der Steur van een uitstekend initiatief, dat in de maanden mei en november een terugkerend fenomeen moet worden. Hij noemde de scherpe procentuele daling fantastisch, maar pleitte ervoor de volledige inzet te handhaven om het absolute aantal inbraken nog verder te verminderen.

Aantal woninginbraken

 

Eerste kwartaal

Totaal

2012

25.986

91.583

2013

25.325

87.158

2014

21.953

70.651

2015

18.063

 

Bron: politie.nl