'Zelfmoord patiënte niet schuld ex-neuroloog'

21-05-2015

ARNHEM (ANP) - De patiënte van ex-neuroloog Ernst Jansen (69) die in 2000 zelfmoord pleegde met een akelige dood door de spierziekte ALS in het vooruitzicht, had dat vooruitzicht niet door de ex-neuroloog gekregen. De rechtbank had dit ook kunnen concluderen en had Jansen nooit haar zelfmoord mogen aanrekenen. Dat heeft advocaat Peter Plasman donderdag uiteengezet voor het gerechtshof in Arnhem.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste daar woensdag in hoger beroep opnieuw zes jaar cel tegen de ex-neuroloog. Jansen stelde onterecht diagnoses zoals alzheimer of ALS bij patiënten, die daardoor psychisch en fysiek verslechterden. Patiënten kregen ook verkeerde medicijnen en behandeling.

De rechtbank in Almelo veroordeelde de ex-neuroloog februari vorig jaar tot drie jaar cel, waarbij de zelfdoding van de patiënte zwaar meewoog in de straf. Volgens advocaat Plasman werd zij suïcidaal nadat zij de mogelijkheid van ALS las in documenten die (nog) niet voor haar ogen bestemd waren. Jansen maakte fouten, geeft hij zelf toe. Maar hij heeft de overleden patiënte nooit definitieve diagnoses voor ALS of Alzheimer gegeven, aldus de advocaat, die vrijspraak vroeg.

Ernst Jansen werkte bij Medisch Spectrum Twente waar hij in 2004 werd ontslagen. Hij gleed af toen hij na een auto-ongeluk in 1990 aan medicijnen verslaafd raakte. Zijn spreekkamer was een rommeltje en hij hield patiëntendossiers niet goed bij. Volgens Plasman kan dus niet goed worden vastgesteld welke diagnoses hij patiënten gaf.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden