Zware aardbeving in Nepal

25-04-2015

KATHMANDU (ANP) - Zeker vijftig mensen zitten vast in de negentiende-eeuwse Dhararatoren in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Dat hebben media in het land in de Himalaya gemeld. Het gebouw uit 1832, dat sinds tien jaar voor bezoekers is opengesteld, is ernstig beschadigd door de zware aardbeving die het land zaterdag trof.

De schok heeft aan zeker twee kinderen het leven gekost. In een stad buiten de hoofdstad Kathmandu kwam volgens een getuige een kind om, toen een standbeeld omviel. In het uiterste noorden van India werd een 15-jarig meisje onder een muur bedolven.

De beving had volgens het Amerikaanse geologisch instituut USGS een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op ongeveer 2 kilometer diepte in een gebied rond 80 kilometer ten oosten van de stad Pokhara in Centraal-Nepal. In de hoofdstad zijn diverse gebouwen ingestort.

Botbreuken en lawines

Volgens regeringsfunctionarissen zijn tientallen mensen met botbreuken of andere verwondingen opgenomen in het belangrijkste ziekenhuis van Kathmandu. De Amerikaanse zender CNN meldde dat in de Himalaya rond de Mount Everest talrijke lawines zijn ontstaan. Het is nog niet duidelijk of er daar slachtoffers zijn.

De schok werd ook in de Indiase hoofdstad New Delhi en andere steden in het noorden van India gevoeld.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden