Afzetprijzen industrie ruim 5 procent lager in september

door | okt 30, 07:10 | Bouw en Wonen

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in september gemiddeld 5,3 procent lager dan in september 2019, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 4,2 procent goedkoper dan een jaar eerder.
Prijsdaling olie groter
De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent bijna 36 euro. Dat is 36,5 procent minder dan een jaar eerder. In augustus 2020 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 38 euro, 29 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in september 36,2 procent goedkoper dan in september 2019. In augustus lagen de prijzen 26,8 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in september 11,2 procent lager dan een jaar eerder. In augustus was de prijsdaling 11,7 procent.

In iets meer dan helft van alle bedrijfsklassen van de industrie lagen de prijzen in september 2020 hoger dan een jaar eerder.Afzetprijzen industrie dalen in september
Vergeleken met augustus zijn de afzetprijzen van de industrie in september met 0,6 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt bleven gelijk, terwijl de prijzen op de buitenlandse markt met 1,0 procent daalden.

Bron: CBS