‘Groningen is het nieuwe Amsterdam van de woningmarkt’

door | nov 17, 13:11 | Bouw en Wonen

De gemiddelde Nederlander zal hoogstwaarschijnlijk Amsterdam noemen als antwoord op de vraag waar de gekte op de huizenmarkt het grootst is. Van alle gemeenten met meer dan 5000 koopwoningen stegen de prijzen in Amsterdam echter juist het minst, waar de gemeente Groningen juist de grootste prijsontwikkeling doormaakte. In Amsterdam stegen de huizen met gemiddeld 5,7% in het derde kwartaal en in Groningen met maar liefst 11,6%. Het is daarbij de vraag of we hier te maken hebben met een incident of een kentering…

Ook de provincie Groningen is de provincie met de grootste prijsstijging met 11,3% ten opzichte van het jaar ervoor, met Flevoland en Noord-Brabant als achtervolgers. In Noord-Holland, die tijdenland juist de aanvoerder van deze lijst was, stegen de prijzen afgelopen kwartaal het minst met 7,9%. Hieruit blijkt er dus een belangrijke verandering gaande te zijn op de woningmarkt.
Daarnaast is er ook in de doorlooptijd een belangrijke trendbreuk te zien. Het aantal dagen dat een huis aangeboden wordt op de markt voordat het verkocht wordt, was in de steden altijd een stuk minder dan in de buitengebieden. Ook dit is aan het veranderen.
Voor deze kentering zijn een aantal verklaringen te bedenken. Zo is er waarschijnlijk sprake van een inhaalslag van buitengebieden, aangezien de woningprijzen in de grote steden de laatste jaren al zo hard zijn gestegen, dat ze op een recordniveau zijn aangekomen. Daarnaast is het mogelijk dat er bij huishoudens een verandering aan woonwens is ontstaan, omdat ze meer waarde hechten aan extra leefruimte en buitenruimte. Dit zou zijn versterkt door de coronapandemie. Deze woonwensen zijn over het algemeen minder in grote steden te vinden en meer in de buitengebieden.
Nog een verklaring is het feit dat meer mensen thuis zijn gaan werken, mede door de coronacrisis, en mensen zich realiseren dat afstand een minder groot probleem hoeft te zijn met betrekking tot hun woon-werk verkeer. Ten slotte is er in de grote steden een tekort aan aangeboden woningen, waardoor potentiële kopers genoodzaakt zijn om daarbuiten te gaan kijken.

Door Annelien Bosboom; Bron: carcasal; foto: ANP