Corporaties en huurders eens over huurbeleid

03-06-2015

DEN HAAG (ANP) - Aedes, de vereniging van woningcorporaties, en de huurdersorganisatie Woonbond zijn het eens geworden over het huurbeleid voor de komende jaren. De huurprijzen zullen in de periode 2016 tot en met 2018 slechts gematigd stijgen, maakten de partijen woensdag bekend.

Afgesproken is dat woningcorporaties de totale huursom (alle huren bij elkaar) van sociale huurwoningen, met niet meer dan het inflatiepercentage plus 1 procent mogen laten stijgen. De huur van woningen met een relatief lage huur kan daarbij wat meer stijgen dan bij duurdere huurwoningen. Goedkopere huurwoningen mogen maximaal met de inflatie plus 2,5 procent stijgen.

,,Dit is een goede stap om de enorme huurstijgingen van de afgelopen jaren in te dammen; dat is goed nieuws voor huurders met lage inkomens, van wie een steeds groter deel problemen met de betaalbaarheid heeft'', zegt Ronald Paping, directeur van de Woonbond.

Koppelen

Aedes en de Woonbond willen de huurprijs sterker koppelen aan de kwaliteit van de woning. De huurverhoging is dan niet meer afhankelijk van het inkomen van de huurder.

De partijen leggen het akkoord deze maand voor aan hun leden. De twee rekenen op politiek draagvlak.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden