Herstel woningmarkt helpt economie vooruit

22-05-2015

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie wordt vooruitgeholpen door het herstel op de woningmarkt. Dat blijkt uit een reeks positieve cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft gepubliceerd.

Daaruit bleek onder meer dat consumenten in maart bijna 2 procent meer hebben uitgegeven dan een jaar eerder. Daarbij gaf de opleving van de huizenverkoop een flinke impuls aan de bestedingen. Zo trokken meubelverkopers en andere interieurwinkels veel meer klanten en nam ook de verkoop van huishoudelijke apparatuur, zoals koffiezetapparaten en stofzuigers, in maart flink toe. Al met al beleefden de handelaren in woninginrichting hierdoor in de eerste drie maanden van 2015 het beste kwartaal sinds 2008.

De toename van de consumptie, die vorige herfst na jaren van krimp begon, is verder te danken aan de frissere wintermaanden. Doordat het in de eerste drie maanden van 2015 kouder was dan in het eerste kwartaal van vorig jaar werd er meer geld uitgegeven aan gas.

Optimisten

Als de vooruitzichten niet bedriegen, gaat de portemonnee de komende tijd verder open. Het vertrouwen onder consumenten verbeterde volgens het CBS in mei, waardoor er nu weer meer optimisten zijn dan pessimisten.

Vooral de terughoudendheid ten aanzien van grote aankopen neemt steeds verder af, waardoor de zogeheten koopbereidheid nu het hoogste peil in jaren heeft bereikt. De lust tot kopen wordt gestuwd door de verwachtingen over de eigen financiële toekomst, die consumenten in doorsnee steeds minder somber inzien.

Vooruitgang

Het herstel van de woningmarkt werkt ook door in de investeringen. Die lagen in maart in Nederland ruim 14 procent hoger dan een jaar eerder, vooral doordat er veel geld in nieuwe woningen werd gestoken.

De cijfers over maart bevestigen het beeld dat het CBS onlangs al schetste over de Nederlandse economie in de eerste drie maanden van dit jaar. Daarin zwakte de totale groei weliswaar iets af ten opzichte van de voorgaande maanden, maar werd de vooruitgang wel steeds breder gedragen. Waar de groei voorheen alleen te danken was aan de export, dragen nu ook de bestedingen en investeringen in eigen land een steentje bij.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden