Huizenbezitters bevingsgebied tegenover NAM

08-06-2015

ASSEN (ANP) - Zevenhonderd particulieren en twaalf woningcorporaties uit het Groningse aardbevingsgebied staan maandag voor de rechtbank in Assen tegenover de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De inzet is de waardevermindering van zo'n 100.000 woningen als gevolg van de bevingen door gaswinning.

De zaak is aangespannen door de stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). Volgens de stichting leiden de aardbevingen, nu en in de toekomst, tot een soms aanzienlijke waardevermindering van onroerend goed.

WAG eist dat de NAM erkent dat veel woningen in het bevingsgebied bij eventuele verkoop minder opbrengen. Zij wil dat huizenbezitters op voorhand worden gecompenseerd, los van de vraag of de woningen op dit moment aantoonbare schade hebben, zoals scheuren en verzakkingen.

De zaak die maandag dient, gaat overigens nog niet over geld, maar alleen over de aansprakelijkheid van de NAM. De precieze omvang van de schade wordt dan later in afzonderlijke procedures vastgesteld.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden