Omzet bouw blijft groeien

01-06-2015

DEN HAAG (ANP) - De omzet van de bouw is in het eerste kwartaal met ruim 5 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat is het tweede kwartaal op rij van groei. Vooral kleine bedrijven met minder dan tien werknemers zagen hun omzet met 12 procent fors stijgen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De omzet van grotere bedrijven steeg ook, maar minder hard. Verder nam het ondernemersvertrouwen in de bouw toe, is de waarde van afgegeven bouwvergunningen gestegen en worden er meer nieuwbouwwoningen opgeleverd, aldus het statistiekbureau.

De waarde van verleende bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen steeg de eerste drie maanden met ruim 90 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Deze positieve ontwikkeling doet zich al voor sinds het eerste kwartaal van 2014, maar nog niet eerder was deze zo groot, staat in de Kwartaalmonitor Bouw.

Nieuwbouw

Ook het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen begint toe te nemen. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide dit aantal met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste drie maanden van 2015 zijn 11.468 nieuwbouwwoningen opgeleverd.

Het ondernemersvertrouwen in de bouw steeg opnieuw en is daarmee voor het tweede kwartaal op rij positief. Bouwondernemers zijn ook positief gestemd over de verwachtingen. Zo zijn ze voor het eerst in vijf jaar duidelijk positief over het economisch klimaat voor hun onderneming. Per saldo verwachten nu meer ondernemers een verbetering dan een verslechtering. Daarnaast voorziet een groot deel van de ondernemers omzetgroei in het tweede kwartaal.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden