Ontwerp dakconstructie AZ schoot tekort

30-08-2019

ALKMAAR (ANP) - Het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar, het stadion van voetbalclub AZ, is ingestort doordat de harde wind het naar beneden drukte. De dakconstructie was niet ontworpen op zo'n neerwaartse windbelasting. Bovendien waren lasverbindingen in de draagconstructie te dun en was de constructie door eerdere stormen al verzwakt.

Dit stelde Erik Middelkoop van Royal Haskoning DHV vrijdagmiddag. Het bedrijf onderzocht waarom het stadiondak deels instortte en presenteerde in het AFAS Stadion de voorlopige bevindingen. Volgens hem is bij het ontwerp, de doorberekening en de productie van de staalconstructie "heel veel misgegaan".

Volgens Middelkoop hebben de technische tekortkomingen elkaar versterkt. "Je kunt niet één oorzaak aanwijzen. Het stapelt zich op." Wel staat volgens hem vast dat de lasverbindingen "de zwakste schakel" waren in de staalconstructie. Pas in de definitieve onderzoeksrapportage, die in het eerste kwartaal van 2020 klaar is, wordt mogelijk duidelijk welke factoren de meeste invloed hebben gehad. Het dak bezweek op zaterdag 10 augustus. Er stond toen een zuidwesterstorm.

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ zei dat is besloten het volledige dak van het stadion te vervangen. Daarbij wil de club ook andere verbeteringen aan het stadion aanbrengen. Daarnaast wordt gekeken naar het vergroten van de capaciteit.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN