Betogers tegen gaswinning Terschelling

27-05-2015

DEN HAAG (ANP) - Zo'n honderd mensen hebben woensdag op het Plein in Den Haag geprotesteerd tegen de plannen voor gaswinning op Terschelling. Zo'n veertig inwoners van het Waddeneiland hadden de vroege veerboot genomen om naar Den Haag te komen. Het andere deel bestond uit sympathisanten uit de rest van Nederland en enkele Kamerleden van PvdA, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP.

De demonstranten zijn tegen de winning van gas op het Waddeneiland omdat de natuur en het milieu eronder zullen lijden. Samen zongen ze het protestlied 'Lekker laten zitten'. Ook riepen ze ,,Wie wil boren op Terschelling is niet goed snik''.

Ook minister Henk Kamp (Economische Zaken) kwam naar buiten om de groep demonstranten toe te spreken. Kamp herhaalde het besluit over de vergunning voor het boren naar gas uit te stellen tot 2016, na de invoering van de nieuwe mijnbouwwet. Eerder was er sprake van dat Kamp deze zomer een beslissing zou nemen.

Mijnbouwwet

Milieudefensie, die betrokken was bij het protest woensdagochtend, reageerde voorzichtig positief op de woorden van Kamp. "We hadden natuurlijk liever gezien dat de de minister direct een besluit zou nemen om deze overbodige en schadelijke boringen te verbieden, maar de nieuwe mijnbouwwet zal de minister meer gronden geven om deze vergunning te weigeren vanwege de schade aan de natuur", aldus Milieudefensie.

De Tweede Kamer spreekt woensdagmiddag met Kamp over de zaak.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden