Boeren zijn weg bij distributiecentrum Albert Heijn in Zwolle

10-07-2020

ZWOLLE (ANP) - Alle actievoerende boeren die op vrijdag het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle met tientallen tractoren blokkeerden, zijn even na 14.30 uur vertrokken. De actievoerders gaven rond 13.30 uur gehoor aan een ultimatum dat de gemeente Zwolle stelde. De burgemeester wilde dat de boeren uiterlijk om 13.30 uur weg zouden gaan. De boeren stonden er toen al een aantal uren. Maar volgens de gemeente belemmerden de demonstranten een vitale maatschappelijke functie in de regio en was de verkeersveiligheid ter plaatse in het geding.

Enkele tientallen vrachtwagens van Albert Heijn stonden al een tijd te wachten het terrein op te kunnen om alsnog de winkels te kunnen gaan bevoorraden. Albert Heijn meldde eerder op vrijdag 230 winkels niet te kunnen bevoorraden vanwege het boerenprotest.

Bij de actie van vrijdag waren voornamelijk 'individuele' boeren uit Overijssel en Gelderland, aldus een woordvoerster van de boeren. Boeren hadden deze keer als eis dat de maatregel over het veevoer van minister Carola Schouten van Landbouw van tafel gaat, zo stelde Albert Heijn. Eerder deze week blokkeerden de boeren meerdere distributiecentra waaronder ook de locatie in Zwolle, omdat ze boos waren over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen. Albert Heijn zegt de zorgen van de Nederlandse boeren te begrijpen, maar vindt de acties bij de distributiecentra "niet de juiste weg".

Naar haar schatting van de zegsvrouw van de boeren waren er vrijdag ongeveer honderd tractoren bij de actie betrokken. Volgens haar gingen de boeren rond 13.30 uur weg, omdat toen "het punt gemaakt" was. Dezelfde mensen demonstreerden vorige week zaterdag ook bij dit distributiecentrum.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN