Breda krijgt zonnepanelenpark dankzij 630 crowdfunders

24-04-2015

Breda - In Breda komt een zonnepanelenpark dankzij crowdfunding. Dit meldt energieleverancier Greenchoice.

Vrijdag 17 april werd het streefbedrag van 750.000 euro bereikt. Zo’n 630 mensen investeerden in het project, dat volgens Greenchoice het grootste zonne-energie crowdfundingproject van Nederland is.

Het plan voorziet in zevenduizend zonnepanelen. Het park wordt aangelegd langs de A16 op een stuk grond nog braak ligt. De bedoeling is dat de zonnepanelen jaarlijks gemiddeld 1,6 gigawattuur aan groene stroom produceren, ongeveer het jaarverbruik van 450 huishoudens.

Niet ongewoon
Crowdfunding bij dit soort projecten is niet ongewoon zo meldt de website Energeia.  Eerder werd er zo al met succes geld opgehaald voor de zonnepanelen op de Groningse Euroborg en die op het dak van de Caballero-fabriek in Den Haag.  Beide projecten zijn een stuk kleiner dan dat in Breda.

Deelnemers aan het Bredase project met de naam ZonneWIJde kochten een (deel van een) zonnepaneel op het park. Meedoen kon al vanaf 25 euro. De meeste mensen kozen voor zo’n twee panelen, en gaven ongeveer 900 euro. De deelnemers kwamen volgens Greenchoice niet alleen uit de Brabantse stad; iedereen in Nederland kon meedoen.

Geen panelen op je dak
Jeroen Vanson van Greenchoice zegt op de website van die organisatie: ‘Wij hebben als doel dat mensen zo min mogelijk energie verbruiken en hun stroom zoveel mogelijk zelf opwekken uit bijvoorbeeld wind en zon. Via een initiatief als ZonneWIJde kunnen mensen ook zónder zonnepanelen op hun eigen dak toch duurzame energie opwekken. De afgelopen weken nam de belangstelling om mee te doen in rap tempo toe. Het enthousiasme van de eerste deelnemers trok steeds meer mensen aan: duurzame energie werkt echt aanstekelijk.’

Zonnepanelendelen.nl
Het crowdfundingsactie is een samenwerking van energiecoöperatie Breda Duursaam, energieleverancier Greenchoice en crowdfundingplatform Zonnepanelendelen.nl. De totale investering voor het park is  3  miljoen. In eerste instantie wilden de initiatiefnemers de helft daarvan ophalen via  crowdfunding , dat werd later bijgesteld naar 750.000 euro.

Bron: wefundex.com