Chefs strijden tegen voedselverspilling

06-06-2015

Damn Food Waste heeft op donderdag 4 juni het Chefs Manifest gelanceerd. Daarmee roept de organisatie chefs in heel Nederland op om zelf minder voedsel te verspillen en leerlingen, gasten, thuiskoks en collega's te inspireren om minder eten weg te gooien. Met hun voorbeeldfunctie zorgen chefs daarmee niet alleen voor milieuwinst in hun eigen keuken, maar reikt de actie tot in de keukens van de mensen thuis.

Ook bekende chefs als Jonnie Boer (De Librije in Zwolle) en Jonathan Karpathios (Vork & Mes in Hoofddorp) zetten zich in tegen voedselverspilling en tekenden het Chefs Manifest. 

Met het ondertekenen van het manifest beloven zij zich in te zetten om zelf minder te verspillen, hun menu's daar zoveel mogelijk op af te stemmen en ook om hun team en gasten te inspireren om minder eten weg te gooien. Jonnie Boer en Jonathan Karpathios krijgen onder meer steun van chefs Pepijn Schmeink (Dertien in Rotterdam) en Dalila Sayd van Instock, een restaurant waar chefs koken met ingrediënten die normaal gesproken het bord niet halen. 

4,4 miljard euro
Wereldwijd wordt een derde van ons voedsel verspild. Als we in ons land helemaal niets zouden verspillen, winnen we daarmee 4,4 miljard euro per jaar! Chefs hebben de kennis en technieken in huis om voedselverspilling tegen te gaan en kunnen anderen inspireren hetzelfde te doen.Om die reden introduceren Damn Food Waste, Koninklijke Horeca Nederland, Dutch Cuisine, Slow Food Chefs Alliantie en Euro-Toques het Chefs Manifest tegen voedselverspilling.

Bron: KHN