Energieaanbiedingen eindelijk vergelijkbaar door ‘Aanbod op Maat’

08-06-2015

Nijmegen - Vanaf 1 juli wordt energie vergelijken nog gemakkelijker. Consumenten krijgen vanaf dat moment namelijk een vergelijkbaar en transparant aanbod van energieleveranciers, dat aan scherpe regels van de ACM moet voldoen. Energieleveranciers.nl juicht de nieuwe regelgeving toe. “Op onze vergelijkingssite is de inzichtelijkheid en vergelijkbaarheid van energiecontracten al jaren de standaard. Het werd hoog tijd dat ook energieleveranciers hun aanbod transparant maken”, aldus oprichter Freek van den Berg. 

‘Aanbod op Maat’

Tot nu toe gebruiken energieleveranciers voor het berekenen van de kosten vaak alleen gemiddelde verbruiksprofielen, maar deze bedragen wijken bij veel consumenten af van hun werkelijke energiekosten. Vanaf 1 juli moeten energieleveranciers altijd een ‘Aanbod op Maat’ bieden aan consumenten die energie vergelijken. Het Aanbod op Maat wordt gebaseerd op de persoonlijke situatie van de consument. Dit houdt in dat het werkelijke energieverbruik en de postcode van de consument het uitgangspunt zijn in het aanbod. Daarbij moet de totaalprijs worden weergegeven inclusief alle kosten, waaronder overheidsheffingen en netbeheerkosten. Ook de terminologie die wordt gebruikt op websites van leveranciers en vergelijkers zal per 1 juli hetzelfde zijn. Het Aanbod op Maat en het eenduidige gebruik van begrippen stelt consumenten in staat de aanbiedingen op websites van energieleveranciers en vergelijkingsswebsites gemakkelijk met elkaar te vergelijken. 

Scherpere regels zijn in het belang van consument

De nieuwe regelgeving van de ACM wordt toegejuicht door Energieleveranciers.nl. “Wij zijn al meer dan tien jaar bezig om de energiemarkt transparant te maken en ervoor te zorgen dat energiecontracten vergelijkbaar zijn. Het is goed dat energieleveranciers zich nu ook aan deze standaard moeten houden. Het belangrijkste is immers dat de consument een weloverwogen keuze kan maken voor een passend energiecontract”, stelt Freek van den Berg, oprichter van Energieleveranciers.nl. 

Uit eigen onderzoek van Energieleveranciers.nl blijkt dat consumenten na het gebruiken van een online energievergelijker vaak ook de website van de gekozen energieleverancier bezoeken. “Tot hun grote verrassing zien ze op de leverancierswebsites vaak goedkopere aanbiedingen staan”, vertelt Van den Berg. Voor consumenten is niet duidelijk dat soms niet alle kosten zijn meegenomen in de getoonde prijs of dat er wordt uitgegaan van een gemiddeld verbruiksprofiel, waardoor het gepresenteerde voorschotbedrag in de praktijk hoger uit blijkt te vallen dan verwacht. “Die tijd is nu voorbij. Dankzij het Aanbod op Maat geldt straks: what you see is what you get. Hiermee wordt het belang van de consument centraal gesteld en het vertrouwen in de energiemarkt vergroot. Daar zijn we erg blij mee”, aldus Freek van den Berg. 

Bron: Nieuwsbank

Deel dit bericht met uw netwerk