Energieafspraken bieden kansen voor bedrijven

20-05-2015

DEN HAAG (ANP) - Ruim zestig landen hebben woensdag in Den Haag afspraken gemaakt voor een betrouwbare energievoorziening wereldwijd. Door die afspraken in het vernieuwde energiehandvest komen er ook investeringskansen voor bedrijven, bijvoorbeeld omdat meer geïnvesteerd gaat worden in pijp- en elektriciteitsleidingen.

Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) biedt de woensdag gesloten overeenkomst ook voor Nederlandse ondernemers kansen. Hij denkt daarbij onder meer aan bedrijven die windmolenparken op zee installeren. Die kennis is goed te gebruiken in andere landen, denkt Kamp, die voorrekende dat er de komende jaren flink wat moet gebeuren om te kunnen voorzien in de wereldwijde vraag naar energie. Tot 2035 is er volgens de bewindsman 48.000 miljard dollar (ruim 43.000 miljard euro) aan energie-investeringen nodig.

De afspraken zijn gemaakt tijdens de tweedaagse ministersconferentie in Den Haag en zijn een vernieuwing van het eerste Europese Energiehandvest, dat in 1991 in Nederland werd aangenomen. Daarbij waren ook de Verenigde Staten, Australië en Japan betrokken. Dit keer zijn er ook afspraken gemaakt met nieuwe landen als China, Colombia, Iran en Chili.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden