Export stuwt elektriciteitsproductie

23-04-2015

DEN HAAG (ANP) - De productie van elektriciteit is in Nederland afgelopen jaar toegenomen door de groeiende vraag naar elektriciteit vanuit het buitenland. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal werd in Nederland 103 miljard kilowattuur (kWh) elektriciteit geproduceerd. Daarmee lag de totale productie 2 procent hoger dan in 2013. Het is voor het eerst in drie jaar dat de productie van stroom is toegenomen.

De uitvoer lag 21 procent boven het niveau van 2013. Vooral naar Engeland en België nam de export van elektriciteit sterk toe. Bij onze zuiderburen nam de vraag grotendeels toe door het stilleggen van kernreactoren.

Steenkool

Door de daling van de prijs van steenkool en het feit dat nieuwe kolencentrales in gebruik werden genomen, werd het afgelopen jaar 20 procent meer stroom opgewekt uit steenkool. Daarmee lag de productie uit de delfstof op het hoogste niveau sinds 1991, het vroegste jaar waarover gegevens bekend zijn. De productie uit aardgas liep voor het vierde jaar op rij terug tot het laagste niveau sinds 1998.

De productie uit hernieuwbare bronnen als biomassa, wind en zon daalde afgelopen jaar naar 11,6 miljard kWh, van 12,2 miljard kWh in 2013. Afgelopen jaar droeg de 'groene stroom' voor 11,4 procent bij aan de totale elektriciteitsproductie in Nederland. In 2013 was dat nog 12,1 procent. Met name uit biomassa werd minder stroom opgewekt.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden