Geen hoop meer voor ruimtevrachtschip

30-04-2015

HOUSTON (ANP) - Er is geen hoop meer voor een onbemand Russisch ruimtevrachtschip, dat op drift is geraakt. De vluchtleiding in Moskou heeft geprobeerd het vaartuig weer onder controle te krijgen, maar dat is niet gelukt en het zal ook niet meer lukken. Ergens in de komende twee weken vergaat het toestel in de dampkring. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA donderdag gemeld.

Grote brokstukken storten mogelijk neer op aarde. De ruimtevaartdiensten van Rusland, de Verenigde Staten en Europa houden het vrachtschip in de gaten om uit te rekenen wanneer en waar het vergaat.

Het vrachtschip, de Progress M-27M, was dinsdag gelanceerd met ruim twee ton aan spullen voor het ruimtestation ISS. Na opstijgen bleek dat er iets was misgegaan. De vluchtleiding kreeg met moeite gegevens binnen. Het toestel draaide waarschijnlijk langzaam om zijn as. Het is nog niet bekend wat er precies is misgegaan.

Voor de zes bemanningsleden in het ISS is er geen gevaar. Het vrachtschip vliegt veel lager. Bovendien heeft het ruimtestation nog genoeg voorraden.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden