Groningen: gaswinning meteen terugschroeven

23-04-2015

GRONINGEN (ANP) - Het nieuwe provinciebestuur van Groningen vindt dat de gaswinning direct moet worden teruggebracht naar 27 miljard kuub per jaar en daarna ,,zo snel mogelijk'' naar 12 miljard kuub. De nieuwe coalitie van SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks presenteerde donderdagavond het college-akkoord 2015-2019.

Het zogeheten instemmingsbesluit dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) in januari nam, voorziet nog in de winning van maximaal 39,4 miljard kubieke meter gas in het Groningenveld dit jaar. Daar is veel verzet tegen wegens de aardbevingen die de gaswinning veroorzaakt.

De nieuwe SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar wordt verantwoordelijk voor het aardbevingsdossier. De mogelijkheden voor een uitkoopregeling waarbij door aardbevingen beschadigde woningen in een corporatie worden ondergebracht, wordt onderzocht, zo schrijft de nieuwe coalitie.

Minder macht voor NAM

Die wil zich er in Den Haag voor inzetten dat ,,alle schade door de gaswinning onmiddellijk en volledig hersteld wordt''. Ook moet de waardevermindering van de huizen worden gecompenseerd. ,,We willen meer macht naar de inwoners en minder macht voor de NAM'', aldus de coalitie.

De PvdA, die eerder de grootste partij was in Groningen, heeft bij de provinciale verkiezingen in maart de helft van de zetels verloren. Groningen was ooit een PvdA-bolwerk, maar de vele linkse kiezers zorgden er in maart voor dat de SP de grootste partij werd in de noordelijke provincie.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden