'Havens willen samen CO2 opslaan in Noordzee'

06-05-2019

ROTTERDAM (ANP) - De havens van Rotterdam, Antwerpen en North Sea Port (Gent-Terneuzen-Vlissingen) lanceren een gezamenlijk project om grootschalig CO2 op te vangen, te vervoeren en op te slaan. Het project heet CO2TransPorts , zo bericht De Belgische krant De Standaard maandag.

De drie havens vragen Europa het te erkennen als Project of Common Interest (PCI), wat de deur zou openen voor aanzienlijke subsidies. In hun aanvraag is sprake van de opslag van 10 miljoen ton CO2. Ter vergelijking: de totale CO2-uitstoot van de bedrijfsactiviteiten in de havens van Antwerpen, Rotterdam en North Sea Port loopt op tot meer dan 60 miljoen ton CO2, of een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen in de Benelux.

,,Op dat vlak zijn we geen concurrenten", zegt een van de havenbestuurders. "We staan alle drie voor dezelfde uitdaging. In plaats van elk afzonderlijk aan de uitstoot te werken, is het beter de krachten te bundelen." Het is afwachten of het gezamenlijke CO2-project van Europa een PCI-status krijgt. De beslissing daarover wordt in juni of september verwacht.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN