Kustgemeenten naar Kamer om windmolens

28-04-2015

KATWIJK (ANP) - Ze zitten niet te wachten op grote windmolenparken voor hun kust, de gemeenten Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Zandvoort. Die bederven het uitzicht maar ook toeristen zullen wegblijven. Bovendien stellen ze dat er een veel betere locatie is. De vier plaatsen presenteren dinsdag 28 april op het Binnenhof eigen cijfers en beeldmateriaal en een alternatief.

De Tweede Kamer ging onlangs akkoord met een kabinetsplan om drie locaties voor windmolenparken voor de kust aan te wijzen. Ze komen kilometers van de kust af te staan, maar de molens zijn zo hoog dat ze vanaf de kust te zien zijn. En daar protesteren de kustgemeenten tegen. Ze pleitten al meermaals voor een alternatieve locatie bij IJmuiden-Ver. Volgens een woordvoerder van de gemeenten is dat een prima plek, waar de molens vanaf het land onzichtbaar zijn.

,,Uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat 6 procent van de toeristen niet meer naar de kust komt als ze al die windmolens zien. Dat lijkt weinig, maar als je het omzet naar geld, dan is het heel veel. ''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden