'Meer samenwerking met Duitsers belangrijk'

18-03-2015

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse handelsmissie naar de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg is van groot belang voor de toekomst van energiewinning met windmolens op zee. Deze kan in Noord-Europa alleen snel op een betaalbare manier verder groeien als Nederland en Duitsland meer samenwerken, schrijft het economisch bureau van ING woensdag in een rapport.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdag en vrijdag te gast bij onze oosterburen. Zij worden daarbij vergezeld door minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Nederland en Duitsland zijn al nauw verweven met elkaar op het gebied van duurzame energie, maar er is veel ruimte om de samenwerking verder uit te breiden, aldus ING. Dit kan bijvoorbeeld via gezamenlijke platforms op zee waar de energie van verschillende windparken bijeen komt.

Elektriciteit

Nu sluiten beide landen hun eigen parken nog op de eigen nationale netten aan. Maar elektriciteit die bijvoorbeeld in Duitse wateren wordt opgewekt, zou ook direct naar het Nederlandse vasteland kunnen gaan, zeggen de economen van de bank.

De energiesector is ook gebaat bij meer politieke samenwerking en een gezamenlijk Europees energiebeleid. Er zijn forse investeringen nodig voor de aanleg van windparken op zee en de stroomkabels over de zeebodem die de elektriciteit naar verdeelstations brengen. De geplande parken en offshore kabels in Nederland en Duitsland tot 2020 kosten volgens ING bij elkaar tussen de 32 en 37 miljard euro.

Behalve voor de energiesector, is de handelsmissie ook bedoeld voor het bevorderen van de samenwerking tussen bedrijven op het gebied van medische technologie en farmacie.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden