'Miljoen soorten bedreigd met uitsterven'

06-05-2019

PARIJS (ANP) - Van de naar schatting acht miljoen plant- en diersoorten op aarde, worden er ongeveer een miljoen bedreigd met uitsterven. Dat kan in veel gevallen al binnen enkele tientallen jaren gebeuren, concluderen internationale experts uit vijftig landen in een gezaghebbend rapport.

De onderzoekers luiden de noodklok over de staat van de biodiversiteit. Het tempo waarin unieke soorten verdwijnen, ligt tegenwoordig tientallen tot honderden keren hoger dan gemiddeld was tijdens de afgelopen 10 miljoen jaar.

De voorzitter van het Intergouvernementeel Platform voor Biodiversiteit en Ecosysteemdiensten (IPBES), Robert Watson, spreekt over een ,,onheilspellend beeld''. Hij waarschuwt dat de mensheid het roer ingrijpend moet omgooien om het tij te keren.

,,Uit het rapport blijkt dat het nog niet te laat is om het verschil te maken'', zegt Watson in een verklaring. ,,Maar alleen als we nu beginnen op ieder niveau: van lokaal tot wereldwijd'', vervolgt hij. ,,Door middel van 'transformatieve veranderingen' kan de natuur worden behouden, hersteld en op duurzame wijze worden gebruikt.''

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN