Nederlandse expertise naar Indiase boeren

06-06-2015

In India worden verschillende Centers of Excellence (CoE) geopend, demonstratiecentra waar Nederlandse experts technologie kunnen laten zien en Indiase instructeurs hierin trainen. Deze instructeurs kunnen vervolgens samen met de experts duizenden Indiase boeren opleiden. De opening van de CoE’s is een van de zaken die staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken  vandaag overeen is gekomen tijdens haar bezoek aan India.

Nederland kennisland

Dijksma: “In India is op landbouwgebied nog een wereld te winnen. Nederland is een groot kennisland als het gaat om landbouw en onze expertise is onmisbaar in de ontwikkeling van de agrarische sector in het land. Dit programma geeft ambitieuze boeren het laatste zetje om hun boerderij op te schalen. Dit biedt India een mooie kans voor ontwikkeling en Nederlandse bedrijven een springplank naar de Indiase markt.”

Nederlandse expertise

Nederland helpt India in de CoE’s met het beschikbaar stellen van expertise op landbouwgebied. Het gaat om professionalisering in bijvoorbeeld de tuinbouw of aardappelteelt. Er zullen in totaal 10 dergelijke trainingscentra in India worden geopend. Deze centra leiden vanaf volledige ingebruikname 40.000 getrainde boeren per centrum per jaar op. Nederland wordt door India als een van de belangrijkste partners gezien in de ontwikkeling van de Indiase landbouw.

Dairy cluster

Daarnaast kan Nederland in de Indiase zuivelsector veel bijdragen. India is de grootste melkproducent ter wereld en de consumptie zal naar verwachting tot 2021 met bijna 5% per jaar blijven groeien. Op dit moment wordt driekwart van de melk verwerkt in het informele circuit en is er nog veel te winnen wat betreft efficiëntie. Vanuit de voedselveiligheid en voedselzekerheid gezien is dat niet optimaal. Nederlandse bedrijven kunnen een bijdrage leveren in de volledige keten bij zaken als veevoer, melkverwerking en logistiek. De staatssecretaris heeft vandaag in dit kader bij het Dairy Roundtable gesprek het Dutch Dairy Cluster gepresenteerd. Dit cluster bestaat uit bedrijven actief in de hele zuivelketen die met steun van de Nederlandse overheid een plan hebben ontwikkeld om activiteiten te gaan ontwikkelen op de Indiase markt.

Bron: Rijksoverheid

Deel dit bericht met uw netwerk