Categorieën: Duurzaamheid en Milieu

Proef met gekoeld kunstgras lijkt succesvol

AMSTERDAM (ANP) – Op snikhete zomerdagen kan kunstgras opwarmen tot boven de 60 graden. De velden dragen daarmee bij aan ongewenste opwarming van de stad. Daarom loopt in Amsterdam sinds het voorjaar een proef met het koelen van kunstgrasvelden door middel van regenwater. Dat wordt opgeslagen onder het veld en koelt door verdamping. De methode lijkt te werken, meldt de gemeente op basis van de eerste resultaten.

Bij de proef wordt een gewoon grasveld vergeleken met een ongekoeld en een gekoeld kunstgrasveld. Uit metingen bleek dat bijvoorbeeld op 25 juni (toen het zonnig en 30 graden was) het gekoelde kunstgrasveld 35,9 graden werd, ruim 26 graden koeler dan het ongekoelde kunstgrasveld en slechts 1 graad warmer dan het gewone grasveld.

Het gewone grasveld verdampte het meeste water op die warme dag (7 millimeter), bijna het dubbele van het gekoelde kunstgras (3,8 mm). Het ongekoelde kunstgras verdampte bijna niets (0,5 mm).

De proef duurt in totaal twee jaar. Dan wordt gekeken of gekoelde kunstgrasvelden op grote schaal kunnen worden aangelegd.

Amsterdam wil zich zo goed mogelijk beschermen tegen extremer weer als gevolg van klimaatverandering. Bij warm weer kan het in de stad 6 graden warmer zijn dan daarbuiten, doordat steen hitte vasthoudt. Ook kan overvloedig regenwater in steden minder goed in de bodem zakken. Daarom wordt op verschillende manieren geëxperimenteerd met het opslaan van water, onder meer op daken en onder wegen en tramrails en nu dus onder kunstgras. Dat opgespaarde regenwater kan worden gebruikt voor koeling in tijden van hitte en droogte.

| © 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Recente berichten

Ajax boekt met 9-0 monsterzege op Cambuur

Vanavond nam Ajax het thuis in de Eredivisie op tegen SC Cambuur in de Johan… Lees verder

september 18, 2021

Van Gerwen simpel door naar halve finale Nordic darts

Michael van Gerwen heeft eigenlijk zonder al te veel moeite de halve finales van de… Lees verder

september 18, 2021

Johan Derksen tekent voor 2 jaar bij met dagelijkse talkshow

De geruchten waren er al eerder omtrent Johan Derkse,n nadat hij aangaf wel graag door… Lees verder

september 18, 2021

FNV Zorg & Welzijnsbarometer: Zorgsector loopt hard leeg

38% van de medewerkers in zorg & welzijn heeft het afgelopen anderhalf jaar collega’s zien… Lees verder

september 18, 2021

Politie stuurt e-mail in onderzoek naar digitale oplichting

Utrecht - Vrijdag 17 september verstuurde de politie naar 20.000 mailadressen een bericht. Hierin werd… Lees verder

september 17, 2021

Ook minister van Defensie Bijleveld dient ontslag in

De Rijksvoorlichtingsdienst laat namens de minister-president weten: De minister van Defensie, Ank Bijleveld, heeft vandaag… Lees verder

september 17, 2021