Protest in VS tegen boorplannen Shell

17-05-2015

SEATTLE (ANP) - Honderden mensen in het Amerikaanse Seattle protesteren zaterdag tegen de plannen van Shell om te boren in het Noordpoolgebied. De oliemaatschappij heeft een van zijn boorplatforms sinds donderdag in de haven van de stad liggen en wil er nog een laten aanmeren.

De activisten zijn met kajaks, zeilbootjes, kano's en andere kleine bootjes de Elliott Bay bij Seattle opgevaren. Ze riepen continu de leus 'Shell Nee'. Ze zijn van plan om dagenlang te demonstreren. De actiegroepen hebben gezegd dat ze er alles aan zullen doen om te voorkomen dat Shell Seattle als thuisbasis gebruikt voor boorplatforms.

Een van de demonstranten is Allison Warden (42) uit Alaska. Ze behoort tot de Inupiaq-stam die veel op walvissen jaagt. Volgens haar zijn walvissen erg gevoelig voor olielekkages. ,,Ik weet niet wat onze cultuur zou doen zonder de walvisjacht. Alles wat wij doen, draait daar om. Een walvis levert eten op voor de hele gemeenschap."

Milieubewegingen zijn zwaar tegen de boringen van Shell bij de Noordpool omdat ze bang zijn dat er iets fout gaat bij het boren en daardoor een milieuramp kan ontstaan.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden