Rapport: klant groene stroom misleid

14-03-2015

AMSTERDAM (ANP) - Online vergelijkingswebsites voor energie zijn misleidend voor consumenten die duurzaam willen kiezen. Er wordt gesuggereerd dat een klant een echt groene keuze kan maken bij het wisselen van energieleveranciers maar bij geen van de vergelijkingssites is dat het geval. Dat concludeert WISE, een organisatie die zich inzet voor schone energie, in een zaterdag gepubliceerd rapport.

Jaarlijks wisselen 1,5 miljoen mensen van energieaanbieder. Energiebedrijven betalen de vergelijkingssites voor iedere consument die overstapt. De vergoeding varieert van vijftien tot zeventig euro per overstapper, afhankelijk van het gekozen energiepakket.

De 46 onderzochte sites opereren weliswaar onafhankelijk van energiebedrijven, aldus WISE, maar ze geven geen volledig advies aan consumenten die bewust kiezen voor een groene leverancier.

Insteek

,,Dit komt enerzijds door al dan niet bewuste misleiding en anderzijds door een principieel verkeerde insteek'', zegt campagneleider Markus Schmid bij WISE. ,,Er wordt vaak geen rekening gehouden met het feit dat een energieproduct uit stroom én gas bestaat. Een product waar groene 'sjoemelstroom' en grijs gas in zit wordt in de meeste gevallen direct als groen bestempelt."

Fundamenteel fout in de systematiek is wat WISE betreft de keuze om alleen op productniveau te vergelijken. Schmid: ,,Vanuit milieuperspectief heeft het weinig zin als huishoudens groene stroom kopen bij een bedrijf dat tegelijk vooral investeert in kolencentrales. Kies groene stroom van een groen bedrijf, dan help je de transitie echt."

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden