'Vissers mogen nog steeds te veel vangen'

04-11-2019

UTRECHT (ANP) - Vissers mogen nog steeds meer vis uit de Noordzee vangen dan volgens wetenschappelijke normen verantwoord is. Van de Europese visquota die overbevissing moeten voorkomen, is bijna de helft te hoog, constateert Stichting De Noordzee in een analyse. De organisatie wijst erop dat de lidstaten van de Europese Unie jaren geleden hebben vastgelegd dat alle visquota vanaf 1 januari 2020 duurzaam moeten zijn.

"Het moment is nu", zegt directeur Floris van Hest. "Uitstel is niet langer mogelijk." Hij roept verantwoordelijk minister Carola Schouten "nadrukkelijk op de wetenschappelijke vangstadviezen te volgen". In december komt ze met haar Europese collega's bijeen om de vangstquota vast te stellen. Die liggen al jaren hoger dan wat wetenschappers adviseren. Door overbevissing is de stand van de kabeljauw in de Noordzee bijvoorbeeld al "gedaald tot onder een kritiek punt", aldus Stichting De Noordzee.

De natuurorganisatie heeft de adviezen van Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) vergeleken met de grenzen die de ministers hebben vastgesteld. Conclusie: 48 procent van de visquota is nu nog hoger dan het maximum dat de wetenschappers aanraden.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN