'2014 was goed jaar voor overheidsfinanciën'

20-05-2015

DEN HAAG (ANP) - 2014 was een goed jaar voor de overheidsfinanciën. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag in de Tweede Kamer bij de aanbieding van het financieel jaarverslag van het Rijk over vorig jaar.

2014 was het eerste jaar waar dit kabinet van VVD en PvdA een begroting voor had opgesteld, op Prinsjesdag 2013. Voor veel Nederlanders was het nog een moeilijk jaar, zei Dijsselbloem. Te veel mensen verloren hun baan, te veel ondernemers kwamen in de knel en nog veel te veel huizen stonden 'onder water'.

,,Maar er waren ook lichtpunten en die waren een stuk feller dan verwacht. Het economisch herstel dat in 2013 begon, zette door. Nu we de cijfers hebben, kunnen we zonder voorbehoud zeggen dat 2014 een goed jaar was voor de overheidsfinanciën'', aldus Dijsselbloem bij de aanbieding van de stapel stukken in de Kamer.

Hardop

In 2014 groeide de Nederlandse economie met 0,8 procent. Dat was voor het eerst sinds 2011. Het aantal huizenverkopen steeg met bijna 40 procent, na jaren van zeer lage doorstroming. De consumptieve bestedingen van huishoudens waren bescheiden, maar gemiddeld was er wel een stijging van de koopkracht.

Het begrotingstekort daalde vorig jaar naar 2,3 procent, waar het CPB eerder nog 3,5 procent had voorspeld. Nederland verliet in 2014 ook het Europese 'strafbankje', waar het op terecht was gekomen door begrotingstekorten boven de 3 procent. In 2014 gaf de overheid nog dagelijks 41 miljoen euro meer uit dan er binnenkwam, maar dat was in 2009 nog 92 miljoen euro per dag.

,,We mogen dus hardop zeggen dat het beter gaat. Maar voor juichen is het te vroeg'', aldus Dijsselbloem.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden