AEX begint nieuwe beursmaand positief

03-03-2015

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam heeft de eerste handelsdag van maart met winst afgesloten. Op de overige Europese aandelenmarkten was de stemming wisselend. De ontwikkelingen rond Griekenland blijven beleggers zorgen baren.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot 0,4 procent hoger op 485,84 punten. De MidKap kreeg er 0,9 procent bij en eindigde op 724,37 punten. De DAX in Frankfurt won 0,1 procent, terwijl de FTSE in Londen en de CAC 40 in Parijs respectievelijk 0,1 en 0,7 procent verloren.

Uitzender Randstad was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 2 procent. Oliemaatschappij Shell leverde 1,7 procent in, staalconcern ArcelorMittal 1,6 procent en de oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro zakten allebei 0,8 procent.

ASML

Altice ging aan kop bij de hoofdfondsen met een plus van bijna 4 procent. Het Franse kabelbedrijf neemt het resterende belang in telefoniedochter Numéricable-SFR over van Vivendi. Het eveneens Franse mediaconcern verloor in Parijs 4,9 procent.

ASML bevestigde afgelopen weekeinde dat hackers zich toegang hebben verschaft tot een beperkt deel van zijn IT-systemen. Volgens analisten stelt de hack echter niet zo heel veel voor en beleggers lieten zich maandag dan ook geen angst aanjagen. Het aandeel won 1,8 procent.

Brunel

In de MidKap won detacheerder Brunel 7 procent na een adviesverhoging door Rabobank. Onderaan stond roestvrijstaalproducent Aperam met een min van 1,2 procent. Bij de kleinere bedrijven dikte elektronicabedrijf Neways ruim 10 procent aan na goed ontvangen jaarcijfers.

In Londen verloor Tullow Oil 7,8 procent. Volgens handelaren dreigt het fonds binnenkort uit de FTSE-hoofdindex te verdwijnen, waardoor het op minder belangstelling kan rekenen van beleggers in indexfondsen.

De euro noteerde 1,1180 dollar, tegen 1,1210 dollar aan het einde van de beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,2 procent naar 50,34 dollar. Brentolie werd daarentegen 3,9 procent goedkoper en kostte 60,14 dollar per vat.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden