Ahold koploper op Damrak

11-05-2015

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam boekte maandagochtend een kleine winst. De andere Europese effectenmarkten gingen overwegend omlaag, na de mooie winsten van afgelopen vrijdag. Op het Damrak was Ahold in trek vanwege fusiegeruchten. De markt verwerkte daarnaast een verdere renteverlaging in China.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent hoger op 491,60 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 750,15 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,5 en 1,3 procent. De Londense FTSE-index steeg 0,3 procent.

Ahold steeg ruim 7 procent in de AEX. Volgens de Belgische krant De Tijd zijn Ahold en zijn Belgische concurrent Delhaize in gesprek over een fusie. Ahold wilde niet reageren op geruchten in de markt, zo meldde een woordvoerder. Delhaize (plus 12,8 procent) was vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Vastned

In de MidKap stond Vastned onderaan met een min van 1,9 procent na een tussentijds handelsbericht. De investeerder in winkelpanden zag de bezettingsgraad in het eerste kwartaal afnemen, maar handhaafde zijn prognose voor het hele jaar.

TomTom won 0,9 procent, na de aankondiging dat financieel directeur Marina Wyatt per eind juli opstapt bij het navigatiebedrijf. Zij gaat de kas beheren bij het Britse evenementen- en communicatiebureau UBM.

Airbus

Fagron daalde 0,6 procent. De toeleverancier aan apotheken neemt de Amerikaanse steriele bereidingsapotheek AnazaoHealth over. De overnamesom wordt deels in aandelen voldaan.

In Parijs zakte vliegtuigenbouwer Airbus bijna 4 procent. Beleggers deden hun aandelen van de hand na de crash van een Airbus A400M-toestel bij de Spaanse stad Sevilla, waarbij zaterdag vier personen om het leven kwamen. Maleisië, Duitsland en Groot-Brittannië lieten weten voorlopig niet te gaan vliegen met het nieuwe type vliegtuig.

De euro stond maandagochtend op 1,1169 dollar, tegen 1,1243 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 59,36 dollar. Een vat Brentolie werd 0,1 procent duurder op 65,48 dollar.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden