‘Bedrijven vragen om 45 miljard euro compensatie via NOW’

door | mei 15, 07:05

AMSTERDAM (ANP) – Bedrijven hebben in totaal ongeveer 45 miljard euro aan compensatie voor omzetdalingen aangevraagd via de NOW-regeling. Dat meldt ABN AMRO op basis van een eigen berekening. Groothandels, winkels en industriële bedrijven draaien het meeste omzetverlies als gevolg van de coronacrisis.

De zogeheten Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid is bedoeld voor bedrijven die hun omzet zien terugvallen door de crisis. Ze kunnen, afhankelijk van hun omzetdaling, tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen.

Groothandels, die op grote schaal te maken hebben met vraaguitval, vragen het meeste geld aan via de NOW-regeling. Zij hebben een omzetverlies van zo’n 16 miljard. Industriële bedrijven hebben te kampen met een omzetverlies van ongeveer 10 miljard. Winkeliers hebben een terugval van 6 miljard euro en transportbedrijven naar schatting 4 miljard. Voor horecabedrijven vertegenwoordigen de aanvragen 4,5 miljard euro aan omzetverlies, aldus ABN AMRO.

Vorige week maakte uitkeringsinstantie UWV bekend dat ruim 121.000 bedrijven al een NOW-aanvraag deden. Die bedrijven hebben aangegeven dat zij gemiddeld circa 70 procent minder omzet draaien van maart tot juli. Bij de bedrijven werken in totaal bijna 2 miljoen mensen. Het UWV heeft inmiddels 2 miljard euro uitgekeerd aan werkgevers om een deel van hun loonkosten op te vangen.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Bezig met laden

Schrijf u in...

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community