'Brede' steun simpelere EU-begrotingsregels

14-09-2019

HELSINKI (ANP) - Er is onder de EU-ministers van Financiën brede steun voor het vereenvoudigen van de bestaande EU-begrotingsregels. Dat zei Eurocommissaris Valdis Dombrovskis na afloop van een vergadering van de EU-ministers van Financiën in Helsinki over het zogeheten Stabiliteits- en Groeipact. De meeste landen zijn het erover eens dat het pact tekortkomingen bevat, maar er is nog 'veel werk' aan de winkel om het eens te worden over hoe de kwestie benaderd moet worden, aldus de Let.

De ministers bespraken een rapport van het Europese Begrotingscomité (EFB), een adviesorgaan van de Europese Commissie, dat pleit voor versimpeling van het pact. Het woud aan regels en uitzonderingen is te complex en leidt niet tot de gewenste effecten. Eerder zei Dombrovskis dat een "vereenvoudiging van de begrotingsregels niet moet worden verward met een herziening" van de regels.

Bovendien heeft het pact, dat twintig jaar geleden werd opgesteld om de stabiliteit van de euro te beschermen, ook gewerkt. Dombrovskis wees erop dat alle eurolanden nu voldoen aan de eis dat het begrotingstekort op of onder 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) ligt. De gemiddelde staatsschuld is gedaald tot in de 80 procent van het bbp, al is dat nog steeds hoger dan de vereiste 60 procent.

In Den Haag zorgen de vereenvoudigingsplannen voor onrust. De VVD wil dat minister Wopke Hoekstra "bovenop" de kwestie zit, maar de CDA-bewindsman had zich vanwege de miljoenennota die dinsdag wordt gepresenteerd afgemeld in Helsinki.

Aan de Kamer heeft hij geschreven dat Nederland het belangrijk vindt dat de regels "leiden tot houdbare overheidsfinanciën". Daarbij is het "vooral van belang dat ze op een consequente, transparante en voorspelbare manier worden gehandhaafd".

Volgens de Deense EFB-voorzitter professor Niels Thygesen moet in het pact meer de nadruk komen te liggen op het terugdringen van de staatsschuld en minder op het begrotingstekort, zei hij bij een toelichting op het rapport in Helsinki. Overheidsinvesteringen in het klimaat zouden bijvoorbeeld buiten beschouwing kunnen blijven.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN