Categorieën: Economisch

Brussel: noodfondsen openen voor brexitschade

BRUSSEL (ANP) – Overheden en bedrijven in de EU die schade oplopen door de brexit moeten een beroep kunnen doen op twee bestaande Europese noodfondsen, vindt de Europese Commissie. Die stelt voor in totaal bijna 900 miljoen euro vrij te maken.

Het Europese Solidariteitsfonds, normaal gesproken bedoeld voor steun aan landen die worden getroffen door natuurrampen, wordt opengesteld voor landen die zwaar worden geraakt en veel kosten moeten maken, bijvoorbeeld voor controles aan de grens. Hiervoor is de komende twee jaar bijna 600 miljoen beschikbaar. De brexit kan een “enorme ramp” vormen, is de rechtvaardiging van Brussel.

Ook de regels voor het Globaliseringfonds worden aangepast als het aan Brussel ligt, zodat werknemers die hun baan kwijtraken met Europees geld kunnen worden omgeschoold of op een andere manier aan nieuw werk kunnen worden geholpen. Hiervoor wordt zo’n 300 miljoen euro gereserveerd.

Voorbereidende maatregelen

Het voorstel, dat nog groen licht moet krijgen van de lidstaten en het Europees Parlement, volgt op een serie andere maatregelen om het Europese vasteland voor te bereiden op een Brits vertrek uit de EU zonder akkoord. Londen is vastbesloten op 31 oktober te vertrekken.

De Europese Commissie herhaalde woensdag de oproep aan overheden, bedrijven en burgers zich hierop voor te bereiden. Zij zette een uitgebreide checklist online met punten waar bedrijven op moeten letten. Daarnaast is een callcenter opgericht voor nationale overheidsdiensten die om advies verlegen zitten.

Hoewel een no-dealbrexit niet het gewenste scenario is, is dat wel de ‘werkhypothese’ van het dagelijks EU-bestuur. EU-onderhandelaar Michel Barnier heeft het college woensdag bijgepraat over de stand van zaken. Het wachten is nog altijd op Britse voorstellen om een deal te bereiken, zei een woordvoerster woensdag.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Recente berichten

Meer werken geen oplossing voor krapte, aantrekkelijker werk wel

Meer uren werken is geen oplossing voor de krapte die is ontstaan op de arbeidsmarkt.… Lees verder

september 17, 2021

‘Kwetsbare inwoners die herstellen na verward gedrag niet goed in beeld’

Chronische psychische problemen vragen om blijvende aandacht. Zorg en ondersteuning na een crisis mogen niet… Lees verder

september 17, 2021

60% Nederlanders maakt zich zorgen over hard stijgende energietarieven

De gastarieven hebben een recordhoogte bereikt. De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden* is in… Lees verder

september 17, 2021

2 doden en 2 gewonden bij steekincident, man met kruisboog gewond

Bij een steekincident in Almelo, gevolgd door een man met ontbloot bovenlijf met een kruisboog… Lees verder

september 17, 2021

Gevangenisstraf voor bedreiging Pieter Omtzigt

Den Haag - Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag in hoger beroep een 27-jarige man… Lees verder

september 17, 2021

Vordering KHN over coronamaatregelen nachtclubs en discotheken afgewezen

Den Haag - De voorzieningenrechter van de Haagse rechtbank heeft de vordering van Koninklijke Horeca… Lees verder

september 17, 2021