CBS: Investeringen nemen fors toe

22-05-2015

Den Haag: De investeringen in Nederland zijn in maart met 14,3 procent gegroeid ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek vrijdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De stijging is vooral te danken aan de hogere investeringen in woningen, infrastructuur en vrachtauto’s. In januari en februari groeiden de investeringen met 6,7 en 5 procent. Overigens zijn de cijfers niet gecorrigeerd voor werkdagen; maart 2015 telde een werkdag meer dan maart 2014.

Omstandigheden investeringen na maart iets verslechterd

In april en mei waren de omstandigheden voor investeringen wat minder gunstig dan in maart volgens de Investeringsradar van CBS. Wel was het beeld in mei iets beter dan april. De bezettingsgraad van de industrie is toegenomen. Ook het consumentenvertrouwen is iets verbeterd. Daarentegen groeide de export op jaarbasis een stuk minder hard dan een maand eerder en was de stijging van de beurskoersen t.o.v. een jaar eerder kleiner dan vorige maand. De Investeringsradar laat aan de hand van zes indicatoren zien of de omstandigheden voor de Nederlandse investeringen gunstiger of minder gunstig zijn geworden.

Bron: CBS