Flinke winsten op Europese beurzen

27-04-2015

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen lieten maandag mooie winsten zien. Op het Damrak werd op Koningsdag uitgekeken naar de stroom aan bedrijfsresultaten die later in de week naar buiten komen.

Beleggers in Europa reageerden positief op berichten dat de Griekse regering concessies wil doen om aan de eisen van haar schuldeisers te voldoen. Verder werd een aantal wijzigingen doorgevoerd in het team dat namens de Grieken onderhandelt met de geldschieters.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent hoger op 509,61 punten. De MidKap klom 1,5 procent tot 785,18 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt gingen 0,6 tot 1,9 procent omhoog. De beurs in Athene noteerde 4,4 procent in de plus.

ASML

Staalconcern ArcelorMittal en chipmachinefabrikant ASML waren de sterkste stijgers in de AEX met winsten tot 3,6 procent. Biotechnologiebedrijf Galapagos ging aan kop in de MidKap met een plus van 11,5 procent.

In Frankfurt dikte Volkswagen 4,9 procent aan. President-commissaris Ferdinand Piëch maakte zaterdag onverwacht bekend zijn functie bij de Duitse automaker neer te leggen. Piëch voerde de afgelopen twee weken een machtsstrijd met de huidige topman Martin Winterkorn. Hij verloor die strijd omdat andere commissarissen achter de bestuursvoorzitter bleven staan.

Deutsche Bank

Deutsche Bank zakte 4,8 procent. De grootste bank van Duitsland zag de winst in het eerste kwartaal halveren. Het financiële concern kondigde tevens een omvangrijke bezuinigingsoperatie aan en neemt afscheid van dochteronderneming Deutsche Postbank (plus 14,4 procent).

In Londen klom HSBC 3,4 procent na berichten dat de grootste Europese bank overweegt om zijn Britse consumententak van de hand te doen. Capgemini won in Parijs 7,6 procent. Het Franse automatiserings- en adviesbedrijf wil zijn Amerikaanse branchegenoot IGate overnemen voor zo'n 4 miljard dollar en zag zijn kwartaalomzet met ruim 10 procent stijgen.

Stockholm

In Stockholm ging het aandeel van biofarmaceut Swedish Orphan Biovitrum (Sobi) 18,5 procent omhoog. Het bedrijf heeft een overnamebod ontvangen, zonder verdere details te noemen. Sobi is een samenwerkingspartner van het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming.

De euro was 1,0870 dollar waard, tegen 1,0865 dollar bij het slot van de Europese handel vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 57,35 dollar. Brent zakte 0,6 procent naar 64,89 dollar.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden