FNV: akkoord cabinepersoneel en KLM over tijdelijk loonoffer

door | okt 1, 08:10

SCHIPHOL (ANP) – De vakbonden voor cabinepersoneel en de KLM hebben overeenstemming bereikt over een sociaal plan en een tijdelijk loonoffer. Dat meldt FNV Cabine in een nieuwsbrief.

KLM moet reorganiseren om aan de voorwaarden voor miljardensteun van het kabinet te voldoen. De luchtvaartmaatschappij kan een lening van 3,4 miljard euro krijgen. Deze donderdag eindigt de deadline voor de luchtvaartmaatschappij om een herstelplan in Den Haag in te dienen.

Volgens FNV Cabine zijn er “rechtvaardige afspraken” gemaakt over een tijdelijke reductie van arbeidsvoorwaarden, een sterk verbeterde beëindigingsvergoeding bij boventalligheid en een terugkeergarantie van vijf jaar. De bonden moeten de afspraken nog voorleggen aan hun achterban.

Volgens FNV-bestuurder Birte Nelen is tot in de vroege ochtenduren onderhandeld. Ze spreekt liever van een overeenstemming dan van een akkoord, omdat de details nog moeten worden uitgewerkt.

Om te bezuinigen, wil KLM eerdere in cao’s afgesproken loonsverhogingen niet door laten gaan. Vakbonden eisten dat cabinepersoneel dat tot één keer modaal verdient er nog wel op vooruit gaat. Volgens Nelen kunnen deze medewerkers nu wel een lichte verbetering tegemoet zien, maar niet in de mate die in cao’s is afgesproken. Ook is beloofd dat personeel dat tot anderhalf keer modaal verdient zo veel mogelijk wordt ontzien.

KLM moet naar verwachting duizenden personeelsleden ontslaan om te bezuinigen. In hoofdlijnen is ook afgesproken dat werknemers tot vijf jaar na hun ontslag vooraan in de rij staan om terug te keren in hun oude functie, mocht het beter gaan met de luchtvaartmaatschappij. Dat betekent dat als ze carrière hebben gemaakt niet opnieuw onderaan beginnen. Wat dit betekent voor de salarissen bij terugkeer is nog onderwerp van verdere uitwerkingen.

Bezig met laden

Schrijf u in...

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community