Groei sterker dan gedacht in eerste kwartaal

24-06-2015

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal 2015 met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van het vierde kwartaal 2014. Dit blijkt uit de tweede berekening van de economische groei van CBS. Bij de eerste berekening gepubliceerd op 13 mei, was de groei 0,4 procent. Het beeld van de economie is niet gewijzigd. De groei wordt steeds breder gedragen: zowel de investeringen als de consumptie en de export leveren een positieve bijdrage.

Ten opzichte van de eerste berekening zijn vooral de investeringen in vaste activa en de consumptie door huishoudens naar boven bijgesteld. Door nieuwe aanvullende gegevens over de bouw zijn de investeringen in gebouwen en infrastructuur hoger dan eerder geraamd. Ook de investeringen in machines en installaties zijn hoger dan eerder berekend.  Nieuwe aanvullende cijfers van de detailhandel en de dienstverlening hebben geleid tot een hogere consumptiegroei door huishoudens. Ook de export is opwaarts bijgesteld op basis van aanvullende informatie over de handel in goederen en diensten.

Eerste berekening

De eerste berekening, 45 dagen na afloop van een kwartaal, is op basis van de dan beschikbare informatie. Na deze berekening komt voortdurend meer en nieuwe informatie beschikbaar over de Nederlandse economie. De absolute bijstelling van de tweede berekening ten opzichte van de eerste was de afgelopen vijf jaar gemiddeld 0,1 procentpunt. De twee uitersten bedroegen -0,3 en +0,4 procentpunt.

Lichte bijstelling eerdere kwartalen

Bij elke nieuwe berekening bepaalt CBS ook opnieuw de seizoengecorrigeerde reeks van de eerder gepubliceerde kwartalen. Door de tweede berekening van het eerste kwartaal van 2015 zijn daardoor de groeicijfers van de laatste twee kwartalen van 2014 aangepast. Het derde kwartaal 2014 is bijgesteld van 0,3 naar 0,4 procent en het vierde kwartaal van 0,8 naar 0,9. De cijfers van de eerste twee kwartalen van 2014 veranderden niet.

Bron: CBS

Deel dit bericht met uw netwerk