‘Groep rijkste Nederlanders ondanks corona weer rijker geworden’

door | nov 2, 19:11 | Economisch

AMSTERDAM (ANP) – Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders is het afgelopen jaar gestegen tot 186 miljard euro. Dat is volgens zakenblad Quote ondanks de coronacrisis 3,5 procent meer dan vorig jaar. Het is wel de kleinste stijging sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

“De kloof tussen traditionele rijken, afkomstig uit handel, transport of productie, en razendsnelle tech- of apprijken wordt groter en de opmars van de laatste categorie wordt door de pandemie alleen maar versneld”, staat te lezen in de nieuwste editie van de Quote 500, de jaarlijkse lijst met superrijken. Zo is de grote winnaar van het afgelopen jaar onder meer Adyen-oprichter Arnout Schuijff met een geschat vermogen van 2,5 miljard euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. Ook Mabel van Oranje profiteerde van de waardestijging van haar aandelenpakket in het fintech bedrijf. Onder de bekende Nederlanders steeg haar vermogen het hardst met ruim 93 procent, naar 560 miljoen euro.

Bovenaan de lijst staat nog steeds Charlene de Carvalho-Heineken met ruim 12 miljard euro. De dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken verloor het afgelopen jaar ruim 2 miljard euro aan vermogen.

Niet alle superrijken kregen er het afgelopen jaar meer geld bij. Naast dat van Charlene de Carvalho-Heineken wordt ook het vermogen van Frits Goldschmeding flink lager ingeschat. De oprichter van uitzendbureau Randstad verloor bijna 7 procent en bezit nu 4,1 miljard euro. Onder de bekende Nederlanders is John de Mol de grote verliezer. De mediamiljardair verloor volgens Quote ruim 11 procent van zijn vermogen en heeft nu 2,4 miljard euro.

Om een notering te verdienen in de Quote 500 moest een Nederlander dit jaar 95 miljoen euro bezitten, 7 miljoen euro meer dan vorig jaar. Nederland telt met 38 stuks ook meer miljardairs dan ooit. Vorig jaar waren dat er nog 37.

© 2020 ANP ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN