ING: Economie groeit dit jaar met 2%

21-04-2015

Krachtiger economisch herstel door hogere binnenlandse bestedingen

Het herstel van de Nederlandse economie wint aan kracht. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de economie dit jaar met 2% zal groeien. Dit is de sterkste groei sinds 2008. Vooral de binnenlandse bestedingen trekken stevig aan: bedrijven schroeven hun investeringen op en consumenten geven meer geld uit. Daarnaast blijft ook de uitvoermotor krachtig draaien. Met een groei van 2% zal de Nederlandse economie dit jaar sterker groeien dan eerder voorzien. De lagere eurokoers, de gedaalde olieprijs, en het voorspoedige herstel van de woningmarkt spelen daarbij een belangrijke rol.

Investeringen trekken flink aan

De binnenlandse bestedingen trekken dit jaar de kar. Bedrijfsleven en overheid zullen dit jaar bijna 6% meer investeren dan vorig jaar. Bedrijven zijn positiever en verwachten meer omzet en een hogere winst. Als gevolg van toenemende vraag naar hun producten benutten bedrijven machines, installaties en computers steeds intensiever. Zij breiden hun capaciteit uit en doen vervangingsinvesteringen. Al sinds medio 2013 nemen de bedrijfsinvesteringen sterk toe. Deze zijn inmiddels weer op het niveau van voor de crisis. Het ING Economisch Bureau verwacht dat deze groei dit jaar verder doorzet.

Consumenten besteden meer

Ook consumenten doen in 2015 een belangrijke duit in het zakje. Hun bestedingen liggen ruim 1% hoger dan vorig jaar. Huishoudens profiteren van lage prijsstijgingen en zien hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren: het aantal vacatures neemt al zes kwartalen op rij toe, terwijl de werkloosheid licht daalt. Veel huishoudens gaan er zo in koopkracht op vooruit. Op de betaalrekening blijft aan het einde van de maand weer meer geld over. Het consumentenvertrouwen neemt mede hierdoor toe. Consumenten zijn sinds 2007 niet meer zo positief geweest als nu.

Vaart in de woningmarkt trekt de economie mee

Na een dieptepunt in 2013 werden er in 2014 zo’n veertig procent meer woningen verkocht. Deze opleving van de woningmarkt zet sterker dan eerder verwacht verder door in 2015. De verkoop van een woning telt zelf niet mee in de economische groei, maar activiteit rond de transactie wel: de notaris, de makelaar en de meubelzaak zien bijvoorbeeld hun omzet toenemen. De toenemende vraag naar woningen helpt daarnaast de investeringen in nieuwbouwwoningen uit het slop.

Buitenland blijft belangrijk

De Nederlandse uitvoer groeit dit jaar met zo’n 4,5%. Economisch herstel in de Eurozone, aanhoudende groei in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en de lage koers van de euro zorgen ervoor dat exporteurs meer kunnen afzetten. Hoewel de binnenlandse vraag het stokje overneemt als belangrijkste groeimotor in 2015, blijft de export dus een belangrijke steunpilaar voor de Nederlandse economie.

Olieprijs, eurokoers en woningmarkt zorgen voor positiever beeld

De economie groeit dit jaar sneller dan eerder geraamd. Dit komt deels door de gedaalde waarde van de euro en de lage olieprijs. De binnenlandse bestedingen worden daarbij ondersteund door het herstel van de woningmarkt, dat voorspoediger verloopt dan eerder verwacht.

Onzekerheden en risico’s

Zoals elke raming is ook deze raming omgeven met onzekerheden. Een ‘Grexit’, een sterkere anti-Europese stemming in het Verenigd Koninkrijk, een stijgende olieprijs, of het terugvallen van de groei in China of de Verenigde Staten: de belangrijkste risico’s liggen nu duidelijk in het buitenland. Ze kunnen de economische groei dit jaar remmen. Op langere termijn is het effect van het ruime monetaire beleid van de ECB onzeker. De onzekerheid rond de raming is al met al iets afgenomen ten opzichte van het begin van het jaar, maar nog altijd hoog. Ondanks deze onzekerheid nemen bestedingen van consumenten en bedrijven toe. Dat geeft vertrouwen voor het herstel. 

Bron: ing.nl; Foto: ANP