Kickstarter veranderd crowdfunding Frankrijk

31-05-2015

Er is sinds deze week officieel ook een Franse versie van de Amerikaanse crowdfundingwebsite Kickstarter. Eerder deze maand, op 12 mei, lanceerde Kickstarter al platform voor Duitsland.  Verwacht wordt dat het Franse crowdfundingslandschap zal veranderen met de komst van Kickstarter. De Franse markt werd tot nu toe gedomineerde door crowdfundingplatforms KissKissBankBank en Ulule. Beide zijn Franse initiatieven.

De Fransen konden op Kickstarter natuurlijk al langer bijdragen aan de ontwikkeling van projecten voorgesteld op Kickstarter. Maar ze konden niet hun eigen projecten bevorderen, tenzij ze een adres en een bankrekening aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan hadden. In verschillende Franse kranten wordt erover gesproken dat de Franse start-ups zich een beetje buitengesloten voelden van de wereldwijde crowdfundingmarkt.

Ulule

Zijn de Franse crowdfundingsites bang voor de komst van Kickstarter? Nee, zegt Mathieu Mayor, plaatsvervangend algemeen directeur van de site Ulule. Hij heeft geen angst. Hij verwacht dat door de komst van Kickstarter de Franse crowdfundingsmarkt zal vergroten. “Crowdfunding is een opkomend fenomeen. De komst van Kickstarter brengt meer exposure en zichtbaarheid, waar iedereen van gaat profiteren.”

KissKissBank

Mede-oprichter van KissKissBankBank, Vincent Ricordeau is genuanceerder: “Dit zal zeker zorgen voor een pull factor en Kickstarter zal waarschijnlijk zijn marktaandeel opeisen.” Hij hoopt dat dat marktaandeel niet te groot gaat worden.

Het is volgens hem belangrijk dat zijn bedrijf zich blijft onderscheiden: “Kickstarter is zeer krachtig op gebied van video games en technologische gadgets.” Via Kickstarter worden al heel grote projecten gefinancierd, zoals de virtual reality-bril Oculus Rift of de Smartwatch Pebble Time. Smartwatchfabrikant Pebble heeft op financieringssite Kickstarter zelfs een nieuw record gevestigd. Het bedrijf haalde meer dan 20 miljoen dollar voor het bijzonder horloge op.

KissKissBankBank is meer gericht op culturele en artistieke projecten. Bovendien biedt het een diverser fundingaanbod dan de meeste platforms: Hellomerci (lening tussen individuen) en Lendopolis (crowdfunding bedrijven).

Grootste crowdfundingsplatform

Kickstarter is een van de grootse crowdfundingplatforms van de wereld. Het biedt uitvinders, kunstenaars en start-ups de mogelijkheid om voor hun ideeën geld in te zamelen.

Het idee achter Kickstarter is simpel: je start een project waarin je een idee presenteert met behulp van een video en afbeeldingen. Geïnteresseerden kunnen vervolgens geld in dit idee steken, zodat je project van de grond komt. Een Kickstarterproject slaagt pas als het minimumbedrag is binnengehaald – en dan wordt ook pas je geld afgeschreven. Sinds 2009 werd er volgens het bedrijf 1,5 miljard dollar binnengehaald voor rond 83.000 projecten. Maar er zijn ook projecten die mislukken. Bij 13 procent van de projecten komt er volgens Kickstarter nauwelijks iets binnen.

Beste uitvinding

Kickstarter werd op 28 april 2009 door Perry Chen, Yancey Strickler en Charles Adler gelanceerd. De site werd door kranten en tijdschriften geprezen om zijn idee; Time noemde het een van de beste uitvindingen van 2010 en een van de beste websites van 2011. De site had een startkapitaal van 10 miljoen dollar verzameld onder donateurs.

Nadat de site al eerder projecten uit het Verenigd Koninkrijk (2012), Canada, Australië en Nieuw-Zeeland (2013) toeliet, worden sinds april 2014 ook projecten uit Nederland ondersteund, en sinds mei dit jaar dus ook in Duitsland. Het bedrijf heeft naar verluidt ook plannen om richting Zuid-Europa uit te breiden.

Recordjaar

Afgelopen jaar noteerde Kickstarter weer een recordjaar. In totaal 3,3 miljoen mensen staken toen ruim een half miljard dollar in de gadgets, games en films via het platform. Naar schatting 60 procent van het kapitaal moest echter weer teruggestort worden omdat een project niet het einddoel haalde.

In Europa kwam vorig jaar het meeste geld voor Kickstarterprojecten uit het Verenigd Koninkrijk. Het gaat dan om 39 miljoen dollar. Op de Europese hitlijst staat Duitsland nummer drie met 12,9 miljoen, en Frankrijk op een vierde plek met 7,6 miljoen dollar. Nederland telde in 2014 29.000 backers op Kickstarter die in totaal 5,9 miljoen dollar toezegden.


Bron: www.wefundex.nl

Deel dit bericht met uw netwerk