Kloof tussen sociale huur en woningbezit vergroot door woonbeleid

Een betaalbaar huis raakt voor steeds meer mensen uit zicht. Velen kunnen niet genoeg financiering krijgen om een huis te kopen, maar verdienen weer teveel voor een sociale huurwoning. Om deze groep op te vangen is de vrij huursector te klein en daarnaast lopen de huurprijzen door de hoge vraag naar huizen steeds verder op. Uit een nieuwe woningmarktrapport van vastgoedadviseur Colliers blijkt dat dit de gevolgen zijn van de hervormingen die de regering na 2009 heeft doorgevoerd.

Zo konden gezinnen met een jaarinkomen op de inkomensgrens voor sociale huur in 2015 nog een huis kopen van zo’n 155.000 euro. Dit was toen genoeg om in vrijwel elke gemeente een huis van minstens 80 vierkante meter te kopen. Diezelfde woning kost nu al 270.000 euro, waar hypotheekverstrekkers voor dit inkomen slechts maximaal 185.000 euro lenen. Dit gat groeit zelfs elk jaar verder.

In 2015 waren er nog maar 13 gemeenten waar dit een probleem was. Dit is inmiddels opgelopen naar 188 gemeenten. Gemiddeld komen huishoudens nu ruim 40.000 euro te kort om een huis te kunnen kopen, met Amsterdam als echt uitschieter met een tekort van 265.000 euro.
Ook de huurprijzen zijn in Amsterdam het hoogst, waar een woning van 80 vierkante meter ruim 1800 euro per maand kost.

“Er komt pas verlichting als er meer huizen bijkomen, huur én koop”, laat hoofdonderzoeker Frank Verwoerd weten. “Er zijn minimaal 100.000 nieuwe woningen per jaar nodig. Provincies moeten hun plancapaciteit uitbreiden en bouwruimte creëren. Daarnaast is het belangrijk dat de politiek leert van het verleden en niet wegloopt van gevoelige maatregelen, waardoor de vraag naar koopwoningen daalt.”

In 2014 voerde minister Blok de woningmarkthervormingen door, die aan de basis liggen van deze grote kloof tussen sociale huur en woningbezit. Vanaf toen mochten sociale huurhuizen alleen nog aan lagere inkomens worden toegewezen door corporaties. Eerder al, in 2009, werd het kopen van een huis minder aantrekkelijk gemaakt door Blok door onder meer de leencapaciteit voor huishouden te beperken. “Dat is zinvol in een tijd van prijsstijgingen. Dat was toen niet het geval,” zegt Verwoerd. “We moeten juist nu de vraag beperken.”

Samengevat waren de hervormingen destijds de schenkingsvrijstelling die afgeschaft werd, het maximale leenbedrag verlagen naar 90% van de woningwaarde en deze alleen laten meegroeien met de inflatie en de hypotheekrenteaftrek afbouwen tot 0% in 2030.

“Het nadeel is dat deze maatregelen op korte termijn de kansen van starters verkleinen”, vertelt Verwoerd. “De gemiddelde leeftijd waarop zij een huis kunnen kopen, gaat dan stijgen. Op dit moment is dat ongeveer 30 jaar, maar in landen om ons heen ligt die leeftijd vaak hoger. Iets langer wachten is dus niet uitzonderlijk. Deze situatie verbetert weer op het moment dat er substantieel meer woningen beschikbaar komen.”

Recente berichten

FNV presenteert plan voor lokale armoedebestrijding

De FNV presenteert vandaag, op Wereldarmoededag, een plan om armoede ook in het gemeentelijk beleid… Lees verder

oktober 17, 2021

Van Gerwen naar halve finales EK na winst op Price

Michael van Gerwen heeft de halve finales van het EK Darts bereikt door op knappe… Lees verder

oktober 17, 2021

Waarschuwingsschot bij vechtpartij bij tankstation

Arnhem - Agenten kregen rond 3 uur een melding dat er gevochten zou worden bij… Lees verder

oktober 17, 2021

Bijna de helft van de Nederlandse horeca kampt met personeelstekort

Amsterdam – 44 procent van de Nederlandse horeca werkt met minder personeel dan ze eigenlijk… Lees verder

oktober 17, 2021

Ajax wint van Heerenveen en profiteert van puntenverlies Feyenoord

Het puntenverlies van Feyenoord heeft Ajax geen windeieren gelegd. De Amsterdammers wisten zich namelijk na… Lees verder

oktober 16, 2021

Mogelijk verkeerde man veroordeeld voor liquidatie Brunssum

Justitie heropent het onderzoek naar de moord op Sven Prins in Brunssum, omdat een van… Lees verder

oktober 16, 2021