Categorieën: Economisch

Lagarde: beleid ECB op de schop in 2020

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) – Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) gaat in 2020 op de schop. Dat kondigde topvrouw Christine Lagarde aan in haar eerste persconferentie. Vanaf januari gaat een “uitgebreide” herziening van het ECB-beleid van start, aldus Lagarde. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht.

“Het is hoogste tijd om kritisch naar het monetair beleid te kijken”, kondigde de Française aan. De laatste keer dat het beleid van de ECB onder de loep werd genomen was in 2003, kort nadat de euro in meerdere landen de officiële munteenheid werd. De wereld is volgens Lagarde sindsdien sterk veranderd. Ze wees in dat verband op technologische ontwikkelingen, klimaatverandering en de toenemende ongelijkheid.

Centraal in de herziening staat een nieuwe inflatiedoelstelling. Om deze opnieuw vast te stellen zal de ECB onder meer het Europees Parlement en academici raadplegen, zei Lagarde. De ECB zal daarnaast nauw samenwerken met de landelijke centrale banken. Volgens de ECB-voorvrouw is het een “geschikt moment” om iedereen weer om tafel te krijgen.

Verdeeldheid

Onlangs heerste er nog grote verdeeldheid onder de ECB-beleidsmakers, velen waren het oneens met de introductie van grootschalige stimuleringsmaatregelen in september. Lagarde is overigens niet van plan om aan dat lopende steunpakket te tornen: “Wat geweest is, is geweest”.

Lagarde vroeg vooraf aan de persconferentie om vooral niet op de verschillen qua stijl en toon tussen haar en haar Italiaanse voorganger Mario Draghi te letten. “Ik zal vooral mezelf zijn. En dat betekent dat ik anders zal zijn.” Veder noemde de ECB-preses zichzelf een “uil”, een dier dat staat voor wijsheid.

Lagarde begon op 1 november aan haar termijn van acht jaar bij de ECB en was daarvoor de baas van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Zij is de eerste ECB-president die niet eerder bij een nationale centrale bank heeft gewerkt.

ANP PRODUCTIES | ANP-121219-243 | © 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

Recente berichten

Ajax boekt met 9-0 monsterzege op Cambuur

Vanavond nam Ajax het thuis in de Eredivisie op tegen SC Cambuur in de Johan… Lees verder

september 18, 2021

Van Gerwen simpel door naar halve finale Nordic darts

Michael van Gerwen heeft eigenlijk zonder al te veel moeite de halve finales van de… Lees verder

september 18, 2021

Johan Derksen tekent voor 2 jaar bij met dagelijkse talkshow

De geruchten waren er al eerder omtrent Johan Derkse,n nadat hij aangaf wel graag door… Lees verder

september 18, 2021

FNV Zorg & Welzijnsbarometer: Zorgsector loopt hard leeg

38% van de medewerkers in zorg & welzijn heeft het afgelopen anderhalf jaar collega’s zien… Lees verder

september 18, 2021

Politie stuurt e-mail in onderzoek naar digitale oplichting

Utrecht - Vrijdag 17 september verstuurde de politie naar 20.000 mailadressen een bericht. Hierin werd… Lees verder

september 17, 2021

Ook minister van Defensie Bijleveld dient ontslag in

De Rijksvoorlichtingsdienst laat namens de minister-president weten: De minister van Defensie, Ank Bijleveld, heeft vandaag… Lees verder

september 17, 2021